Volgens de meest recente statistieken van het Departement Onderwijs en Vorming doen onze oud-leerlingen van TSO het echt wel schitterend aan de hogescholen en universiteiten. De cijfers waarover we beschikken, slaan op oud-leerlingen die hier afstudeerden van juni 2009 tot 2014, en op hun slaagcijfers in het eerste jaar in het hoger onderwijs tot en met juni 2015.
Welnu, ruim 93 % van de leerlingen uit onze TSO-studierichtingen studeert verder: 10 % kiest na Stella Matutina voor een academische bacheloropleiding (ABA) aan een universiteit. De overige 83 % van de leerlingen die verder studeren, gaat naar een hogeschool voor een professionele bacheloropleiding (PBA).
Maken zij een goede kans om te slagen in het hoger onderwijs ? Jazeker, onze oud-leerlingen die voor een ABA kozen, behaalden in hun eerste jaar aan de universiteit een studierendement (*) van ruim 67 %; het Vlaamse gemiddelde van scholen met dezelfde TSO-opleidingen als onze school is hier amper 37 %. En onze oud-leerlingen die voor een PBA kozen, behaalden in hun eerste jaar aan de hogeschool een studierendement (*) van 72 %, en ook dat is ruim boven het Vlaamse gemiddelde van 65 %.
Enkele veel gekozen studierichtingen waar onze oud-leerlingen goed scoren, met telkens hun studierendement en het Vlaamse gemiddelde studierendement op het einde van het eerste jaar:
- na Handel TSO en Boekhouden-informatica TSO:
PBA Bedrijfsmanagement 78 % (65 %)
PBA Office management 87 % (67 %)
(Deze 2 studierichtingen tellen samen een 10-tal afstudeerrichtingen)
- na Sociale en technische wetenschappen TSO:
PBA ergotherapie 83 % (65 %)
PBA verpleegkunde 79 % (69 %)
PBA kleuteronderwijs 83 % (76 %)
PBA lager onderwijs 76 % (61 %)
PBA sociaal werk 64 % (59 %)
PBA toegepaste psychologie 70 % (56 %)
- na Techniek-wetenschappen TSO:
ABA industriële wetenschappen 78 % (50 %)
PBA biomedische laboratoriumwet. 84 % (73 %)
PBA chemie 95 % (73 %)
Het blijkt ook dat gemiddeld 40 % van de oud-leerlingen van onze school (hier afgestudeerd tussen 2005 en 2010), netjes binnen de voorziene 3 jaar hun bachelor-diploma behalen. Het Vlaamse gemiddelde van vergelijkbare middelbare scholen ligt daar onder de 30 %.
(*) Het studierendement is de verhouding van het aantal verworven studiepunten (waarvoor geslaagd) t.o.v. van het aantal opgenomen studiepunten (waarvoor ingeschreven). Meer info hier-over en tal van andere (cijfer-)gegevens i.v.m. verder studeren vind je op: www.onderwijskiezer.be